Redeschiderea minelor de cărbuni ar putea fi o mină de… aur pentru investitori

Recentul scandal de la Roşia Montană, ca şi protestele fără sfârşit din Capitală, repun pe tapet un subiect fierbinte: România are resuse uriaşe, inclusiv aurifere, însă nu ştie cum să le valorifice sau dacă ştie, nu e capabilă să le dea pe mâna unui investitor care să facă treabă cu adevărat fără să polueze mediul cu consecinţe iremediabile. Tot focalizându-ne însă pe aur, uităm flagrant de un alt subiect delicat: mineritul.

O analiză realizată de către revista Capital în această vară reliefa faptul că peste 550 de mine şi cariere au fost sau se află în proces de închidere şi ecologizare, în ultimii zece ani fiind cheltuite 1,33 miliarde de lei (350 milioane euro). La aproximativ jumătate dintre aceste unităţi, lucrările nici nu au fost începute, iar la o bună parte dintre cele închise s-au constatat mari nereguli. Altfel spus, deşi avem resurse, ne batem joc de ele şi ducem spre faliment un sector industrial care odinioară era unul vital pentru industria românească. Înainte de Revoluție, aproxi-mativ 350.000 de persoane lucrau direct în industria mineritului. Indirect, alte 700.000 de persoane depindeau de această activitate.

Din cauza închiderii minelor considerate neviabile, după 1998, numărul minerilor s-a diminuat radical, ajungând la aproximativ 70.000 de persoane în 2003. În ultimul deceniu, în companiile miniere deţinute de stat au mai rămas doar circa 20.000 de persoane, majoritatea fiind angajaţi în sectorul de cărbuni. Dezastrul se observă însă mult mai clar în sectorul minier neenergetic, unde, în prezent, mai lucrează doar câteva sute de muncitori.

Cu toate acestea, există speranţe într-o resuscitare a industriei miniere, mai ales că resursele continuă să fie în cantități considerabile în subteran. Numărul minelor care prezintă interes pentru investitori ar fi de aproape 30, conform specialiştilor din domeniu. Un efect benefic al redeschiderii minelor ar fi crearea de locuri de muncă. Într-o mină ar putea lucra între 500 şi 1.500 de oameni.

Astfel, dacă s-ar redeschide 30 de mine, peste 30.000 de persoane ar avea un loc de muncă.
Costurile necesare redeschiderii unei mine diferă de la caz la caz, experţii din domeniu precizând că acestea pornesc de la minimum 50 milioane de euro şi pot ajunge până la aproape 2 miliarde de euro, dacă se adaugă şi costurile de exploatare. Redeschi-derea, fie şi pentru câteva zeci de mine de cărbuni, ar putea fi o mină de… aur pentru investitori, inclusiv în ceea ce priveşte producţia şi distribuţia industrială. Pentru asta trebuie însă interes la vârf, trebuie ca Ministerul Economiei să aibă o strategie fermă şi eficientă, nu dezinteresată şi dezastruoasă ca până acum. Munţii noştri aur poartă. Cui îi pasă?

sursa:http://www.msdi.ro/redeschiderea-minelor-de-crbuni-ar-putea-fi-o-mina-de-aur..-aur-pentru-investitori